Урок 17 Тема. Якою вода буває. Що вода можеМета: Дати учням уявлення про властивості води (прозора, рідка, без кольору, без запаху, розчиняє деякі речовини), про зміни станів води (твердий, рідкий, газоподібний); розвивати активне пізнавальне ставлення до природи, дослідницький підхід до пізнання властивостей води; розповісти про значення води для рослин, тварин, людини; сприяти створенню теоретичної бази для інтелектуального розвитку молодших школярів. |
Урок 16 Тема. Повітря. ВітерМета: Дати учням уявлення про властивості повітря та його значення для рослин, тварин, людини; викликати інтерес до пізнання природи, до дослідницької діяльності, бажання зрозуміти сутність явищ; ознайомити з перетворювальною діяльністю людини: як людина використовує силу вітру; формувати досвід творчої діяльності учнів, розвитку загально-навчальних умінь; спрямовувати практичну діяльність учнів; вчити їх дбати про чистоту повітря. |
Урок 15 Тема. Чому буває літо, осінь, зима, веснаМета: Дати уявлення учням про вплив висоти Сонця на зміну пір року; вчити встановлювати причинно-наслідкові зв’язки у природі на основі власних спостережень: залежність між висотою Сонця і кількістю тепла, яке воно посилає на Землю; на основі цього з’ясувати, чому буває літо, осінь, зима, весна; вчити розрізняти пору року за ознаками; сприяти засвоєнню емпіричних та узагальнених уявлень і понять, які відображають основні властивості та закономірності реального світу. |
Урок 14 Тема. СонцеМета: Формувати в учнів уявлення про Сонце, про значення сонячного світла і тепла для рослин, тварин, людини; вчити спостерігати за висотою сонця і встановлювати найпростіші зв’язки між висотою Сонця і кількістю тепла, яке Сонце посилає на землю; сприяти формуванню в учнів потреби до пізнання світу. |
Урок 12 Тема. Сервіруємо стіл. Як необхідно поводитися за столомМета: Розкрити зміст столового етикету, його доцільності; навчати сервірувати стіл, користуватися столовими приборами; формувати навички культурної поведінки за столом під час вживання їжі; сприяти розвитку самостійності, активності; привчати дітей дякувати тим, хто приготував сніданок, обід, вечерю; викликати бажання допомогти дорослим у цьому. |
Урок 13 Тема. Що належить до природи. Природа жива і неживаМета: Розширити знання учнів про різноманітність природи; формувати уявлення про живу та неживу природу, про перетворювальну діяльність людини; сприяти створенню теоретичної бази для інтелектуального розвитку молодших школярів; розвивати вміння групувати предмети за певними ознаками (належить, не належить до природи), порівнювати предмети живої та неживої природи з метою виявлення відмінностей між ними; вчити аргументувати та доводити свої думки про живу та неживу природу; розвивати пізнавальну активність учнів; виховувати дбайливе ставлення до природи та речей, створених людиною. |
Урок 11 Тема. Чемним потрібно бути всюди. У музеї. Запрошуємо до театруМета: Познайомити дітей із призначенням театру, храму, музею, бібліотеки; ознайомити з правилами культурної поведінки в цих громадських місцях; сприяти засвоєнню духовних цінностей; створити передумови для усвідомленого сприймання і засвоєння учнями соціальних та морально-правових норм, історичних, національно-культурних традицій українського народу; виховувати шанобливе ставлення до служителів храму, працівників, музею, бібліотекарів. |
Урок 10 Тема. Ти — школяр. Чи вмієш ти ввічливо розмовлятиМета: Формувати у шестирічної дитини позицію учня, підводити її до розуміння нових обов’язків; прагнути розуміння необхідності виконувати складені у класі правила поведінки; сприяти розвитку мислення дитини, уяви, пам’яті і самостійності; поповнити знання учнів про ввічливість, культуру поведінки; формувати навички культурної поведінки, дружні стосунки між учнями класу, толерантні стосунки між дівчатками й хлопчиками; розширити словниковий запас учнів словами ввічливості; виховувати повагу до вчителів, однолітків та людей, що є старшими за віком; вправляти у культурному спілкуванні з дорослими, однолітками в найтиповіших життєвих ситуаціях; вчити доречно вживати слова етикету у ситуаціях вітання, прощання, вибачення. |
Урок 9 Тема. Як ставитися до інших. Умій дружитиМета: З’ясувати зміст понять добрий, милосердний, співчутливий на аналізі ситуацій морального змісту; вчити дітей розрізняти добрі вчинки своїх ровесників, і ті, які шкодять іншим людям; сприяти розвитку загальнонавчальних умінь; викликати прагнення робити добро; виховувати кращі людські якості: доброту, щедрість, небайдужість до чужої біди, розуміння й повагу до інших, допомогу та турботу про них, бажання бути чуйними й уважними до своїх товаришів, бути самому справжнім другом. |
Урок 8 Тема. Свята моєї родини. Дозвілля родиниМета: Ознайомити учнів із назвами свят: Днем Святого Миколая, Нового року, Різдва Христового, Паски, Масниці; обговорити з учнями, чим можна займатися у вільний час, як провести вихідні; пояснити дітям, що людина відпочиває тільки тоді, коли займається улюбленою справою; сприяти розвитку спостережливості, мислення дитини, уяви, самостійності, активності; виховувати гуманну, творчу, соціально активну особистості. |