УРОК 5 Тема: Чим розпізнаємо запах і смакМета: познайомити дітей з органами нюху і смаку та значенням, яке мають вони, у житті людини. Розвивати здатність дітей розпізнавати предмети за запахом, смаком. Звернути увагу учнів на роль язика у мовленнєвій діяльності людини. Обладнання: таблиці «Орган нюху, смаку», картки із зображенням овочів, фруктів. Хід уроку І. Актуалізація опорних знань учнів I. Гра «Давай слово». — Гучна музика шкідлива для (вух). — Відрізнити спів солов'я від співу півника допомагають ( вуха ). — У приміщенні, де знаходиться багато людей, потрібно розмовляти ( тихо ). — Не виходьте в холодну погоду без головного (убору). — Не чисти вуха (сірником), гострим (предметом ). II. Формування нових знань, прийомів і засобів діяльності 1. Відгадування загадки. Сопе, хропе, часом чхає; Сюди, туди зазирає, На морозі замерзає, Бо одежини не має. (Ніс) 2. Повідомлення теми та завдань уроку. — Сьогодні на уроці ви дізнаєтесь, за допомогою чого людина розрізняє запахи, завдяки чому ми можемо знати про гірке, солодке, кисле. 3. Розповідь вчителя. Органом нюху людини є ніс. Носом ми не тільки дихаємо, але й сприймаємо різноманітні запахи, які дають нам інформацію про навколишній світ. Приємно пройти весною повз запашний бузок, почути запах смачної страви чи зеленого яблука. Проте ніс сприймає не тільки приємні запахи. Він може попередити нас про небезпеку. Якщо в будинку запахне газом, ніс першим відчує це. Надто приємний і свіжий запах — це запах чистоти. Тому намагайтеся стежити за чистотою свого тіла, чистотою одягу, взуття і чистотою у кімнаті. Хвилинка-цікавинка Людина може розрізняти близько 10000 різноманітних запахів. Носова порожнина вкрита волосинками, які фільтрують повітря, очищають його від пилу. Фізкультхвилинка Столярки-молодці, Тешуть столики й стільці. Пилочками чики-чики, Молотками туки-туки. Чики-тук-туки, чик-тук-туки, В нас до праці здібні руки. 4. Знайомство учнів із правилами, яких потрібно до- тримуватись, щоб мати добрий нюх. • Ніс треба берегти. • Якщо у вас нежить, користуйтеся чистою хусткою. Виконуйте всі рекомендації лікаря. • Якщо у ваш ніс потрапить якийсь предмет, слід обов'язково звернутися до лікаря. • Дітям шкідливо бути в накуреному помешканні. Тютюновий дим погіршує гостроту нюху приблизно на третину. 5. Відгадування загадок. — Завжди в роті, а не проковтнеш. (Язик) — Лежить колода серед болота, не гниє, не ржавіє і не висихає, а завжди потрібна буває. (Язик) — Якби не було у тебе того, не сказав би ти нічого. ( Язик ) Діти, як ви гадаєте, для чого людині потрібний язик? 6. «Гра. Відгадай, який на смак». На парті у кожної дитини картки із зображенням фруктів, цукру, солі. Вчитель говорить: — Який за смаком? — а діти показують відповідну картку. • Солодкий... (кавун) • Солона... (сіль) • Кислий... (лимон) • Солодкий... (цукор) • Гіркий... (перець) Хвилинка-цікавинка Язик вкритий горбиками, які сприймають смак їжі. На кінчику язика горбочки розрізняють солодкий смак, збоку — солоний, далі — кислий смак, задня частина язика — гіркий смак. 7. Знайомство учнів із правилами, яких потрібно дотримуватися, щоб мати добрий нюх. • Не слід брати в рот гарячу або занадто холодну їжу. • Гарячі напої можуть викликати тимчасову втрату смаку. • Не куштуйте незнайомі вам продукти. Фізкультхвилинка Треба дружно всім нам встати, Фізкультпаузу почати. Сонце спить, небо спить, Навіть вітер не шумить. Рано-вранці сонце встало І проміння всім послало. III. Формування вмінь та навичок 1. Робота з підручником, с. 15, 16. Розгляньте малюнок: — Які з рослин на малюнку ви можете розпізнати за запахом? — Що їсть дівчинка? — Що на столі гірке, солоне, кисле? 2. Робота у зошиті, с. 8. Обведіть червоною лінією солодкі продукти, чорною — гіркі, синьою — кислі, зеленою — солоні. 3. Гра «Впізнай за смаком». Учень описує смак улюбленого фрукта, а інші діти — відгадують, про що саме йдеться. — Завжди він у роботі, Коли ми говоримо, А відпочиває, коли ми мовчимо. (Язик) — Між двох світил посередині я один. (Ніс). Джерело: noindex | |
| |
Переглядів: 2257 | |
Розкрій тканини. Виготовлення спіднички прямолінійної форми для ляльки |
Тварини «живого куточка», хатні улюбленці |
Створення художнього декоративного образу. Практична робота «Чарівний птах» |
Охорона природного довкілля |
Гірські породи, їх значення для людини. Практична робота. Ознайомлення з коле... |
Всього коментарів: 0 | |