Вибір їжі та страв. Культура харчування

УРОК 4

Тема. Вибір їжі та страв. Культура харчування

Мета: поглибити уявлення учнів про групи їжі; вчити називати групи їжі, вибирати їжу та страви; прищеплювати навички культури і гігієни правильного харчування; виконувати обачливість, акуратність.

На уроці можна використати демонстраційні матеріали видавництва «Ранок», зокрема плакати «Фрукти і ягоди», «Овочі», «Продукти харчування».

ХІД УРОКУ

1. Вступне слово вчителя

Учитель. Харчування — неодмінна умова нашого життя. Без їжі ми не можемо жити. Як ви вважаєте чому?

— Ось саме про їжу — корисну й шкідливу для нашого організму — ми сьогодні й поговоримо.

2. Робота за підручником (С. 18-19)

Читання тексту.

— Для чого людина їсть?

— Що ми отримуємо з їжею?

— Чому корисно їсти регулярно, у певні години?

— Який режим харчування є найкориснішим?

— Чому шкідливо вживати їжу похапцем?

— Чому шкідливо вживати їжу набагато раніше від установленого часу?

— Чому, якщо ви займаєтесь спортом, то з’їдаєте більше?

— Чому більше хочеться їсти, коли багато часу проводиш на свіжому повітрі, активно рухаєшся?

— Чому, якщо надворі холодно, слід вживати більше гарячих страв?

Висновок: корисна для здоров’я їжа — достатня за кількістю і різноманітна за складом.

Учитель. У всіх є власні смакові уподобання. Хтось більше полюбляє м’ясні продукти, хтось, навпаки, — рибу. Декому смакують молоко і каші або страви з овочів і фруктів. Є й такі, які намагаються їсти й пити лише «смачненьке»: копчену ковбасу, морозиво, чіпси, пиріжки, шоколад, пепсі-колу.

— Чи потрібно при виборі їжі орієнтуватися лише на власні уподобання?

— У чіпсах, наприклад, немає вітамінів. Чи потрібно їх їсти щодня?

— Кока-кола і пепсі-кола містять багато цукру та речовин, які погано впливають на перетравлювання їжі. Поміркуйте, чи потрібно пити такі напої щодня.

— Яку їжу називають «штучною»?

— Чим вона насичена?

— Чому таку їжу недоцільно вживати?

— Чому найчастіше саме у яскравих пакетах і пляшках містяться продукти, некорисні для здоров’я?

Висновок: обирати їжу слід за її якістю.

— Розгляньте малюнки на с. 19. Пригадайте, які продукти належать до кожної групи їжі. Назвіть їх.

— Від чого залежить якість їжі?

— Які загальні правила збереження харчової цінності продуктів вам відомі?

— Чому готувати страви краще зі свіжих або охолоджених продуктів?

— Чому відварені м’ясо і риба корисніші, ніж смажені?

— Чому варити продукти необхідно в достатній кількості води у каструлі, закритій кришкою?

— У якому вигляді корисно вживати овочі і фрукти?

— Чому всі харчові продукти, які вживають у сирому вигляді, необхідно ретельно вимити під проточною водою?

Учитель. Кожна людина добирає їжу за своїми потребами. Без допомоги дорослих вам це зробити складно, адже різної їжі дуже багато. Слід зважити й на те, що традиційно їдять у родині, які продукти вона може собі дозволити.

— Які продукти необхідно вживати щодня?

— Які страви української кухні вам відомі?

— Які страви інших національних кухонь вам відомі?

— Розгляньте малюнки. Які страви ви упізнали? Назвіть їх.

— Поміркуйте і скажіть, що потрібно знати для виконання правил приготування корисної для здоров’я їжі.

— Обговоріть вдома з батьками страви, які вживають щоденно у вашій родині. Складіть меню на найближчий тиждень.

3. Фізкультхвилинка

БДЖІЛКИ

Стали, дітки, у рядок,

Всі підемо на лужок. (Ходьба.)

На квітучому лужку

Гудуть бджілки: «Жу-жу-жу».

Разом з ними політаєм. (Імітаціяруху крил.)

Покрутились вліво-вправо. (Повороти тулуба.)

Глянули, де кращі трави. Пошукали квіточок,

Щоб зібрати з них медок. (Нахили тулуба вперед.) Політали, покрутились,

Дуже бджілки натомились.

Щоб набратись сили,

Усі дружно сіли. (Присідання.)

Знов шукаєм квіточок,

Щоб зібрать смачний медок. (Головою торкнутися до колін.) Назбирали? Ого-го!

Всі до вулика бігом. (Біг на місці.)

Побували на лужку,

Скуштували ми медку.

Тепер стали у рядок,

Вертаємось на урок. (Заключна ходьба.)

(В. Чабан)

4. Робота в зошиті (С. 81)

1) № 1. Допишіть слова. З’єднайте стрілками речення з відповідними малюнками. Назвіть свою улюблену їжу.

У м__________продуктахє необхідний для кісток і зубів кальцій.

Склянка молока к___________, ніжсклянкалимонаду.

Їжа, багата на вуглеводи, — головна у твоєму харчуванні. Хліб, картопля, рис забезпечують тебе енергією на цілий день.

Їжа, багата на білки, важлива для росту й розвитку. Квасоля, м’ясо, риба, курка і сири містять б_________.

Жири і солодощі зберігають у тілі тепло, але їх треба вживати у невеликих кількостях. Ця їжа містить б_______________шкідливих жирів і м____________________________________________________вітамінів.

О_________і ф_________багаті на вітаміни і мінерали.

2) № 2. За малюнком укладіть власне меню на сніданок, обід та вечерю, ураховуючи харчову цінність страв і продуктів. Закресліть продукти, які не є корисними для здоров’я.

Яєчня, торт, сир, суп, масло, овочі, фрукти, вареники, чай, хліб, курка, шпроти, сік, печиво, каша з котлетою, цибуля, молоко, йогурт, лимонад.

3) Робота із загадками.

• В земляній сиджу коморі

А коса моя — надворі. (Морква)

• Погуляти в садок вийшла,

Щоб зірвати смачну... (вишню).

• Синя,соковита Хоч на дереві росте,

Містить йод зате. (Слива)

• Яків їх в саду нарвав.

Ой, які червоні!

У долоні їх узяв —

Аж горять долоні. (Яблука)

• Блукають мишки у городі,

Не завдають нікому шкоди.

Мають гарні зелені сорочки.

Здогадалися? Це... (огірочки).

• Білі зуби маю, та усі ковтаю,

Довгі коси маю, та не заплітаю. (Кукурудза)

• А що то за коні в гаю на припоні,

Довгасті, голчасті, зеленої масті,

Нікого не возять, лише солі просять?

Оті коні на припоні

Не їдять, не п’ють, а гладшають. (Огірки)

• Баран у коморі, а роги — надворі. (Буряк)

• Червоні чоботи у землі закопані. (Буряк)

4) № 1. Розгадайте кросворд «За столом».

По вертикалі:

1. Як ще називають їстівний харч? (Продукти)

По горизонталі:

2. Розмелене в порошок зерно. (Борошно)

3. Обов’язковий атрибут весілля. (Коровай)

4. Смачний виріб з какао та цукру. (Шоколад)

5. Перед їжею потрібно вимити... (руки).

6. Після сніданку, обіду чи вечері потрібно... (подякувати).

7. Не можна одночасно їсти за столом і книгу... (читати).

Поради дитині, яка сіла за стіл

• Не відкушуй відразу великі шматки.

• Не говори з повним ротом.

• Намагайся їсти тихо.

• Смажену або варену курку бери із загальної тарілки виделкою, а потім можна руками взяти кісточку, щоб її обгризти.

• Гарнір набирай на виделку за допомогою ножа або хлібної шкоринки.

• Не їж ложкою те, що можна їсти виделкою.

• Не їж з ножа — це негарно, до того ж можна порізатися.

• Ніж тримай у правій руці, а виделку — у лівій.

• Кісточки від компоту виплюнь на піднесену до рота ложечку, а потім поклади на тарілку.

• Не тягнися через увесь стіл за тим, що хочеш з’їсти. Попроси сусіда, він подасть.

• Не вибирай із загальної тарілки те, що сподобалося. Бери крайній шматок.

• Не вибирай хлібом залишки соусу з тарілки.

• Закінчивши їсти, не облизуй ложку. Брудні ніж і виделку поклади на свою тарілку.

• Не став без дозволу свою брудну тарілку на використану тарілку сусіда.

• Розмішавши цукор у чашці, поклади ложечку на блюдце. Не залишай її в чашці або склянці.

• Не сиди боком до столу.

• За їжею не читай.

• Не скочуй кульки з хліба, не криши хліб, доїдай усі його шматочки.

5)№ 2. Розгляньте малюнки. Пригадайте, з яких казок ці казкові герої. Назвіть їх. (Карлсон, Робін-Бобін-Ненажера, Кіт Мат-роскін)

— Хто з цих казкових героїв піклувався про своє здорове харчування? Хто — навпаки? Що ви їм порадите?

5. Підсумок уроку

— Для чого людині необхідно їсти?

— Які основні правила харчування вам відомі?

— Як ви харчуєтесь щодня?

— Які групи їжі вживаєте?

— Назвіть страви, які полюбляєте найбільше.

— Що ви зробили сьогодні зранку, щоб бути здоровими?

— Що зробите для цього ввечері?

— Що може трапитись, якщо цього не робити?

— Які способи приготування їжі є корисними?

— Які правила поведінки за столом ви виконуєте?

— Розкажіть, як сервірують стіл у ваших родинах.

Категорія: Основи здоров’я | Додав: SYLER (09.05.2014)
Переглядів: 2351 | Рейтинг: 0.0/0
Стібки і шви. ручні стібки. Шов «уперед голку» та його застосування
Комбінована аплікація
Тематичне ліплення за малюнком і власним задумом. Створення композиції за мот...
Техніка безпеки при роботі з комп’ютером і правила поведінки в комп’ютерному ...
Вітальна листівка до дня матері
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]